Voorzeilen
De genua of fok zijn doorgaans de motor van de boot. 60-70% van de voortstuwing komt van het voorzeil dus een goed profiel voor maximale prestaties is essentieel.
Er is veel keuze in materialen, maatvoering, mate van overlap, diepte en snit.
Afhankelijk van uw gebruik en doelstellingen kunnen wij het voorzeil afstemmen, zodat deze maximaal aan uw wensen voldoet.
High aspect fok
De High Aspect fok is hoofdzakelijk bedoeld voor het hoog aan de wind zeilen. Het is een slank zeil met een maximale voorlijklengte en een breedte iets voor de mast. De High Aspect fok maakt gebruik van het feit dat de meeste kracht ontwikkeld wordt in het voorste deel van het zeil. De wind wordt hier het meest omgebogen. Het deel meer naar het achterlijk, levert naar verhouding veel minder kracht op. Hierdoor maakt dit zeil optimaal gebruik van de beschikbare voorstaglengte zonder een groot zeiloppervlak te gebruiken. Het zeil kan daardoor over een groot spectrum aan windkracht (ca. 2 bfrt tot 6 bfrt) gevaren worden, zonder veel snelheidsverlies of verlies aan controle.
De High Aspect fok is een erg populair voorzeil en is geschikt voor zowel toer- en wedstrijdzeilers.
Voor de toerzeiler levert de high aspect veel bedieningsgemak bij de overstag maneuvers. De fok is ook uitvoerbaar met verticale latjes (of rollatten) zodat het zeil oprolbaar is. Uiteraard is er een UV strook op het onder- en achterlijk mogelijk. Dit type zeil is in alle doeksoorten uitvoerbaar, van dacron tot toerlaminaat of membraan.
Genua
Kenmerkend voor de genua is dat het achterlijk voorbij de mast reikt, waardoor het zeiloppervlak van dit zeil vaak groter is dan het zeiloppervlak van het grootzeil. Het positieve effect van dit zeil wordt niet verkregen doordat het meer wind vangt, maar doordat het een gunstige luchtstroom langs het grootzeil geeft, waardoor dit zeil een veel groter rendement krijgt.
Verschillende maten van genua’s worden vaak aangeduid met de nummers 1, 2 of 3. Hierbij geldt dat nummer 3 de kleinste maat is (net groter dan een fok) en 1 de grootste maat is. Op hetzelfde schip is het doek van de grotere genua vaak lichter dan dat van de kleinere genua’s, omdat deze laatste bij méér wind gevoerd worden.
De wedstrijd zeiler gebruikt de genua vooral als lichtweer zeil. Deze lichtweer genua’s zijn vaak gemaakt van film laminaat om het zeil zo licht mogelijk te maken.
Rolreefgenua
De meeste rolgenua’s worden gemaakt van dacron of cruising laminaat. Het cruising laminaat heeft als eigenschap zijn vorm lang vast te houden. De rolgenua’s kunnen uitgevoerd worden met foam versteviging in het voorlijk en een UV strook op het onder- en achterlijk.
Keerfok
Een keerfok is eigenlijk een soort high aspect fok waarbij de schoting via een vaste rail vlak voor de mast geregeld is. Daarmee worden overstag manoeuvres een peuleschil waarbij de fok eenvoudig van de ene kant naar de andere kant zwaait zonder dat de schoot bediend hoeft te worden. Ideaal op smal vaarwater waarbij vaak overstag gegaan moet worden.
Moderne schepen worden steeds vaker met een keerfok uitgerust voor het gemak en comfort.
Het nadeel van een keerfok is dat deze relatief klein is (85%) en halve wind of op ruimere koersen vrijwel geen wind meer vangt. Ook bij licht weer is het oppervlak vaak ontoereikend maar dat kan wel gecompenseerd worden met een Code Zero of ander lichtweer zeil.
Werkfok
Zoals de naam al doet vermoeden is de werkfok bedoeld voor zwaar weer. Doorgaans voor 6Bft of meer is het fijn om een kleiner voorzeil te voeren met een lager zeilpunt waardoor ook de helling van de boot afneemt. Tevens wordt dan de genua of high aspect gespaard in deze omstandigheden.
De werkfok is doorgaans een 100% fok met een verkort voorlijk waardoor het zeilpunt lager komt te liggen en ook de oppervlakte gereduceerd wordt. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de positie van de genua rails (lei-oog) positie op het dek. Meestal is het onderlijk opgesneden waardoor de schoothoek wat hoger uitkomt. Daarmee schept het zeil wat minder water en ook voor de schoting is het vaak noodzakelijk.
Kotterfok
Sommige schepen zijn uitgerust met een kotterstag. Dit is een extra voorstag achter de reguliere voorstag. Deze kotterstag geeft extra stabiliteit voor de mast maar biedt ook de mogelijkheid om een kotterfok te voeren. Bij zwaar weer kan de genua ingerold of weggenomen worden en verder gevaren met een kotterfok zonder dat er een complete zeilwissel hoeft plaats te vinden.
Bij meer traditionele kottertuigages wordt de kotterfok vaak in combinatie met een kluiver gevaren. De kluiver zit vaak op een boegspriet ver naar voren en is hoog opgesneden waarbij de kotterfok de ruimte onder de kluiver mooi aanvult.
Kluiver / Yankee
Een kluiver, ook wel kluiverzeil of Yankee, wordt meestal gevoerd op een boegspriet en in combinatie met een kotterfok.
Mogelijkheden en opties
- Cross-cut, bi-radiaal of tri-radiaal gesneden
- Doeksoorten en doekgewichten (diversen high performance dacron/polyester varianten tot de nieuwste laminaten met kevlar, carbon en/of pentex)
- Belettering (logo en/of nummer)
- Uitgerust met foam in het voorlijk ten behoeve van behoud van profiel bij (gedeeltelijk) inrollen
- Uitgerust met UV suncover op het onder- en achterlijk ter bescherming en verlenging van levensduur
- Genua's in diverse percentages van 100%, 135%, tot 150% uitvoering (Genua I, II, of III)
- Stormfok

Standaard zijn alle zeilen uitgerust met
- Trimstrepen
- Tell-tales
- RVS(316) ringen of perskousen afhankelijk van uitvoering
- Radiale verstevigingen op top-, hals- en schoothoek
- Reguleerlijn
- Een degelijke zeilzak
Beschikbaarheid van opties en uitrusting kan afhankelijk zijn van de gekozen uitvoering (inshore, coastal cruising of offshore/racing). Natuurlijk zullen wij u indien gewenst adviseren.